Mégis a méret a lényeg?

Az utóbbi időben – bátran állíthatom – különösen mélyen beleástam magam a napelemekkel kapcsolatos cikkek, blogok, honlapok világába. A lányom és a párja nemrég vett részt egy rendezvényen, ahol a napelemek pozitív hatásaival foglalkoztak. Annyi érdekességet mutattak be, hogy teljesen beleszerettek a megoldásba, így elhatározták, mindenképpen beruháznak egyre.

A tervezés során sok egyéb mellett (úgy, mint a tető mérete, az elhelyezés, a ház egyéb külső és belső adottsága) kulcsfontosságú kérdés volt a napelem mérete. Mint sokan mások, a lányomék is rengeteget olvastak a témában a döntés előtt, de ahogy az az interneten gyakran lenni szokott, segítség helyett egymásnak ellentmondó cikkek sorára bukkantak.

Éppen ezért úgy döntöttem, én is beszállok a projektbe, és a tőlem telhető legjobb tudással fogok hozzá a napelemek világának feltérképezéséhez. Hosszas keresgélés után találtam rá egy honlapra, mely a napelemek méretével foglalkozik, így végül sikerült eloszlatni a kételyeiket. Úgy döntöttek, először egy kisebb rendszerben gondolkodnak, nem elsősorban az anyagi vonzata, hanem egy egészen szentimentális dolog miatt.

Hosszú távon érdemes úgy elhelyezni a napelemeket, hogy azok minél megfelelőbb szögben kapjanak fényt, illetve a lehető legtovább (gondolok itt hosszú évtizedekre) árnyékmentes övezet alatt maradjanak. Ezek a szempontok olyan logikusak, már-már triviálisak, hogy sokáig nem is foglalkoztak vele. Mindezzel nem is lett volna gond, a probléma a lányom romantikus jellemében gyökerezik.

Míg én rendkívül gyakorlatias vagyok, és ha van egy elképzelésem (tegyük fel: szeretnék napelemet a házunkra, hogy minél többet spóroljak a rezsin), akkor bátran megteszem a szükséges intézkedéseket, mondjuk, kivágatom a kertkapu előtt nyújtózkodó platánokat. Fájó szívvel bár, mert tényleg régi barátaim, egészen fiatal voltam, amikor ültettük őket, de ha meg kell tenni, hát meg kell tenni.

A lányom a szöges ellentétem, ő ragaszkodik hozzá, hogy maradjanak, legfeljebb, majd ha úgy adódik, változtatnak rajta. Bevallom nehezemre esett, de ráhagytam a döntést, nem akarom, hogy ezen múljék a családi béke, és végül is az ő házuk… Ettől függetlenül azóta sem győzöm hangsúlyozni: van, amiben igenis számít a méret! (És akkor most szeretném kihangsúlyozni, hogy kizárólag a napelem méretére gondolok, jó?)

Arra azért sikerült rábeszélnem, hogy a tervezésnél és a kialakításnál mindenképpen törekedjenek rá, hogy bővíteni lehessen a rendszert, hiszen ennek fontosságát több cikkben is említették. Valószínűleg a lányom is rászánja magát idővel, hiszen biztos vagyok benne, hogy remekül működik majd a napelemes megoldás náluk is.

Mi már egyébként évekkel ezelőtt felszereltettük, és ahogy múlik az idő, egyre elégedettebbek vagyunk vele. Szerencsére nekünk nem kell azon törnünk a fejünket, a bővítés milyen egyéb plusz költséggel jár majd, mert annak idején biztosra mentem, és úgy terveztük meg a jelenlegi rendszert, hogy a napelem mérete a lehetőségekhez mérten maximális legyen. Kicsire nem adunk.

Komolyra fordítva a szót, őszintén bátorítok mindenkit, aki valaha ilyen típusú megoldáson gondolkodott: rengeteg munkával és fáradtsággal jár, de megkérdőjelezhetetlenül működő befektetés. Vágjatok bele, abszolút megéri!