Azt tedd, amihez a legjobban értesz!

Manapság divat az élet minden területén coaching-ra szorulni. De mit is takar ez a coaching tulajdonképpen? Tegyük fel, hogy a főnököd, vagy a párod észreveszi, hogy az élet azon területén, amihez neki köze lehet, már nem teljesítesz úgy, ahogyan régen, valami mintha lehúzna, visszafogna. Ilyenkor a tettre készebb fajta azonnal külső segítséghez folyamodik. Korábban elegendő volt, ha ilyen esetekben pszichológust, párterapeutát, vagy egyszerűen csak egy még nagyobb főnököt szabadítottak az ember nyakába, és a probléma hamarost meg is oldódott, vagy így, vagy úgy. Most már mindezeken túl még egy életpálya tanácsadót, egy trainert, vagy ha úgy tetszik coachot fogadnak az ember mellé, aki hasznos tanácsaival, praktikáival, roppant hiteles személyiségével azon nyomban helyre teszi az életedet, vagy legalább is a kezedbe adja az irányítást, hogy mindezt Te, magad érhesd el. Ez az alapgondolat legalább is.

Nekem eddigi életem során egyszer volt hasonlóban részem, az is munkahelyi késztetés miatt. Kicsit belefásultam a munkába, mellette a tanulmányaimra és a romokban heverő magánéletemre is kellett koncentrálnom, így a volt főnököm jó ötletnek tartotta azt, hogy fogad mellém és a többi kolléga mellé is persze egy coach-t. Ötletnek ne rossz, de egy munkahelyen, ahol amúgy is mindig mindenki rohanásban és már egyúttal késésben is van, ez kivitelezhetetlen. Éppen egy hatalmas web fejlesztési projekten dolgoztam, amikor is belépett az irodánkba, egy nálam alig pár évvel idősebb fruska, akinek se kisugárzása, se megjelenése, se valódi tudása nem lehetett az életről. Legalább is első ránézésre. aztán meg másodikra és harmadikra sem sikerült megváltoztatni a véleményemet.

A lány először velem kezdte az okítást. Egész nap mellettem volt, és figyyelte, hogy mit, hogyan csinálok. Akkoriban a napjaim arról szóltak, hogy felváltva egyeztettem az ügyféllel és a webshop  készítőkkel. az ügyfelünk abban a szerencsétlen helyzetben volt, hogy fogalma nem volt arról, hogy tulajdonképpen mit is szeretne, a webshop készítő vállalkozók pedig nem mindig bizonyultak túl segítőkésznek. Nagy nehézségek árán végül találtam egy webshop készítéssel foglalkozó vállalkozót, aki olyan pontosan és precízen elő tudta adni, hogy a megszabott összegért mit várhatunk tőle, hogy attól leesett az állam. Egészen addig a pontig viszont nagyon ideges voltam, és talán egy kicsit kiállhatatlan is, mert hatalmas volt rajtam a nyomás, ugyanis az ügyfélnek a lehető leghamarabb szüksége volt valamire, amiről nagyjából semmit nem tudott átadni se nekem, se a webshop készítő kollégának.

Nap végén a coach előadta, hogy hatalmas előnyöm a szakmában, hogy ilyen lendületem van, és ennyire képes vagyok pörögni, de muszáj lassítanom, valamint úgy látja, hogy a szolgáltatói oldalon sokkal inkább nekem való lenne valami hasonló munka, mint amit a web fejlesztőink csinálnak. Nem tudtam köpni-nyelni sem. Addig rendben van, hogy remekül képes vagyok most már felfogni, hogy milyen specifikációk, mit jelentenek a webshop készítés világában, de ettől még nem leszek képes azokra a  bonyolult műveletekre, mint amiket ők nap mint nap véghez visznek.

Megköszöntem hát a lány hasznos tanácsait, és jeleztem a főnöknek is, hogy ha ezentúl bármi problémánk van, soha többet ne vonjunk be külső segítséget, mert csak pénz, és időpazarlás, okosabbak pedig úgy sem leszünk ettől.