Tanácsok, ha te is napaelem farmot szeretnél létesíteni

A napelem farm már nem ismeretlen dolog a legtöbb vállalkozó számára. A jelenlegi klíma válság miatt a napelemek az eddiginél jóval több figyelmet kapnak. Egy napelem nem menti meg a földet, de a globális felmelegedés után a következő a nem megújuló energiaforrások kiapadása és a szennyezés miatti válság lesz.

napelem farm
napelem farm

A napelem farm nem csak egy, hanem akár több lakás, vagy vállalat áramellátását is teljeskörűen fedezni tudja. A fotovoltaikus elemek a nap végtelen energiáját alakítják elektromos árammá. Ahhoz, hogy megszülessen a „csoda”, azaz az áram, nem kel sok minden.

Szükség van magára a napelem panelre, azaz a fotovoltaikus elemekre, kábelekre, tartó oszlopokra és inverterre, ami átalakítja a napból kinyert áramunkat magyarországon is használt egyenárammá.

Persze ahhoz, hogy napelemünk legyen, hogy a napelem farm elkészüljön, rengeteg engedélyre van szükségünk, ez a dolgok bonyolultabb része. A tervezés, szervezés csak egy-két hívásba kerül, a napelemprojekt.hu segít az egész beruházás megtervezésében, majd a kivitelezésben.

Amennyiben valaki napelem farmot szeretne létesíteni, most nagyon szerencsésnek gondolhatja magát. Van ugyanis egy pályázat, ami mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt anyagi segítséget a napelemek telepítéséhez

A napelem telepítés egy részét finanszírozni lehet ebből a pályázatból, a támogatás mértéke a beruházás nagyságától függ és nem kell visszafizetni a sikeres projekt esetén.

De mi is szükséges ahhoz, hogy vissza nem térítendő támogatást szerezzünk napelemekre?

Először is ismernünk kell a pályázat feltételei. Evidens, de az első tippem az, hogy ismerjük meg a pályázatot. Alaposan tanulmányozzuk a feltételeket, az apróbetűket, majd ha megvagyunk vele, akkor több időt fordíthatunk a napelemekre.

A napelemprojekt.hu oldalon a napelemekről és a vállalatoknak szóló napelem pályázatról is rengeteg információt lehet olvasni, így aki éppen napelem farm építés előtt áll, annak mindenképpen ajánlom az oldalt. Az esetleges kérdésekre is szívesen válaszolnak, ha szükséges.

Amikor már úgy érezzük, hogy mindent tudunk a napelemekről és a napelem pályázatról is, elkezdhetünk tervezgetni.

A tervezésben mindenképpen érdemes profik segítségét kérni, ők kiszámolják nekünk, hogy pontosan mennyi napelemre van szükségünk, ezeket hova a legcélszerűbb letenni. Ennek függvényében pedig abban is segítenek, hogy az állványokból, kábelekből mennyire van szükség, illetve hova célszerű az invertert tenni, vagy az akkumulátort, amiben a maradék energiát gyűjthetjük.

Aztán azt is fel kell mérni, hogy hol lehet hálózatra csatlakoztatni a napelem farmot, hiszen a megmaradt energiát a villamosművek átveszik.

A tervezést követően nekikezdhetünk a pályázat megírásában. Ha valahol elakadunk, akkor a napelemprojekt.hu oldalon a pályázatírásban is kérhetünk segítséget.

A nyertes pályázást követően pedig elkezdődhetnek a munkálatok a tervek szerint. A napelemprojekt.hu nem szokott ilyenkor variálni, hiszen tökéletesen a terveik, de ha valami mégsem olyan, ahogyan azt a megrendelő elképzelte, még lehet változtatni rajta.

Ezt követően az engedélyek kiadása következik, majd használatba is vehető a napelem farm.

A napelemprojekt,hu oldalon minden szükséges segítség megadott ahhoz, hogy egy sikeres pályázatot tudjunk leadni, és segítenek mindenben a pályázástól a kivitelezésig. Arról is mindig tájékoztatást adnak, hogy mire kell figyelni a napelemek telepítésénél, de minden le is van írva az oldalukon. Itt el lehet olvasni, milyen lehetőségek vannak a napelemek telepítésére, milyen környezeti feltételek szükségesen hozzá és milyen az ideális elhelyezés.

Szóval a napelemes tanácsom a következő alaposan nézzétek meg a napelemprojekt.hu oldalt.