Tanácsok motoros jogsi megszerzéséhez

Találtam egy szuper oldalt, ahol mindről is lehet olvasni, ami a kezdő motorosoknak fontos lehet. Én is rég kacsintgatok már a motorozással és most, hogy már egy ideje anyagilag meg is tudtam engedni magamnak, belekezdtem a folyamatba. Először szeretnék néhány információt megosztani veletek, amit én is innen tudtam meg és ami bárki számára szükséges lehet, ha motorozni kezd, aztán elmesélem az én helyzetemet és eddigi tapasztalataimat. Remélem így mindenki kíváncsiságát és igényeit ki tudom elégíteni és kellő jó tanáccsal tudlak ellátni titeket.

Először is kezdeném a motor jogosítvány típusok felsorolásával:

  • AM jogsi

Ezzel a jogsival max 50 köbcentis segédmotoros kerékpárokat vezethetsz. Ezt a jogsit a legegyszerűbb megszerezni és ezek a motorok a legolcsóbbak, ráadásul még egy hatalmas előnye van: könnyen és gyorsan közlekedhetsz városon belül, teljesen függetlenül a forgalomtól. Elektromos motort is vezethetsz ezzel a jogsival, mégpedig olyat, ami max 4kW-os teljesítménnyel bír. Ezek a teljesítmények nem teszik lehetővé az őrült száguldozást a motoroddal, ráadásul maga a motorod sem lehet túl nagy, úgyhogy könnyű kezelni. Ezért is jó ezzel kezdeni a “motoros karriert”. Ráadásul nem csak hogy 14 évesen megszerezheted ezt a jogsid, de már 13 és fél évesen elkezdhetsz készülni rá. Mondjuk nem tudom, hogy hány 13 éves fiatal olvassa ezt a cikket. Én a szülő generáció vagyok és valahogy nem tudom elképzelni, hogy a 10 éves gyerekem négy éven belül olyan szintre jusson, hogy motorozni engedjem. De gondolom, ezt esete válogatja és biztosan vannak olyan fiatalok akik elég érettek ehhez. A jogsi megszerzéséhez tanfolyamra kell jelentkezned, majd le kell tenned egy KRESZ vizsgát. Nincsenek más elvárások, nincs szükség alkalmassági vizsgára.

  • A1 jogsi

A következő kategória. Max 125 köbcentis hengerűrtartalmú belsőégésű vagy 11kW-os teljesítményű motorokat vezethetsz ezzel a jogsival. Ez már komolyabb kategória. Ha még soha nem ültél motoron, de az az álmod, hogy komolyan száguldozz majd egy hatalmas motorral, akkor érdemes ezzel kezdeni. Az előző kategória robogói tényleg csak város között hasznosak, de ha komolyabb terveid vannak, akkor érdemes egy egyszerűbbel kezdened, azért hogy megszerezhesd a kellő rutint a motorozásban. Mik a szabályok és elvárások ehhez a kategóriához: 16 évesnek kell lenned hozzá (de ugyanúgy elkezdheted 15 és fél évesen a tanulást), alapfokú végzettségednek is kell lennie hozzá valamint alkalmassági igazolást is fel kell mutatnod egy orvostól. Ha van már B kategóriája jogsid, akkor csökkentett óraszámmal tanulhatsz ehhez a jogsihoz. Ez szerintem azért van, mert a KRESZ szabályokat már nyilván ismered. Viszont, ezen az oldalon is ajánlja és én teljesen egyet értek vele, hogyha soha nem ültél még motoron, de van B jogsid, akkor érdemes beiratkozni egy vezetéstechnikai tréningre is. Ez segíthet egy minimális tapasztalat megszerzéséhez, amivel már bátrabban indulhatsz az utakon.

  • A2 jogsi

Egyértelműen még nagyobb kategóriájú motorok vezetésére jogosít fel. Ez az, ahol már nagykorúnak kell lenned. Ezzel a jogsival már olyan motort is szerezhetsz magadnak, amivel elmehetsz hosszabb túrákra de természetesen még mindig nem arról beszélünk, amivel azt a motoros életstílust élheted, aminek a lenyomata a legtöbb ember elképzeléseiben él. Mit vezethetsz még ezzel a jogsival? Természetes A1 kategóriába tartozó motorokat, de nem csak: vezethetsz traktort, állati erővel vont járművet, vagy segédmotoros kerékpárt. A jó hír pedig az, hogy már van A1 jogsid és azt két éven belül szerezted, ahhoz képest, amikor az A2-es jogsidat tervezed megszerezni, akkor megspórolhatod az elméleti óráknak az árát is, na meg az idejét is.

  • A jogsi

Ez tényleg “A jogsi”. Ezzel bármilyen motort vezethetsz. Ha hirtelen találtad ki az egészet és egyből ezzel akarsz indítani, akkor minimum 24 évesnek lenned kell hozzá, hogy megszerezhesd. De ezt nem ajánlja senki. Érdemes kisebb motorral kezdeni, hogy tapasztalatod legyen az utakon. Egyébként, ha már legalább két éve van A2 jogsid (amit ugye 18 évesen lehet megszerezni), akkor a 24 éves korhatár lecsökken 20-ra. Valamint itt is érvényes a két éves szabály: ha két éven belül szerezted meg az A2-es jogsidat, akkor elkerülheted az elméleti tanfolyamot és még a vizsgát is. A lényeg pedig az, hogy ezzel a jogsival tényleg elkezdheted az igazi motoros életstílust!

Az én véleményem szerint fontos odafigyelni arra, hogy ne egyből a sárkányt akard meglovagolni. Ha nem is a falóval kezded a harcot, hanem igazi lóval, vagy egy bikával, mégiscsak jobb tudni lovagolni, mielőtt a lábad közzé kapod az igazi harcost. Mert ha nincs tapasztalatod és nem viselkedsz magabiztosan, a sárkányod levett magáról. És tudod, és sárkányról sokkal veszélyesebb leesni, mint egy kisebb termetű állatról.

A megfelelő ruházat:

Sokan megfeledkeznek róla, hogy nemcsak a motorbiciklibe és a jogsi megszerzésébe kell pénzt fektetni. Ezeknek a személyeknek, ha csak nem egy aranybánya van a pincéjükben, okozhat némi gondot a megfelelő ruházat beszerzése, ha nem terveztek előre van. De ha igen, akkor már ez sem lehet gond. Gondoljatok bármit, mondjanak nektek akármit, de egyet soha ne tegyetek meg: ne üljetek motorra megfelelő felszerelés nélkül. Láttátok már azt a képet, arról a motoros sisakról, aminek szinte a negyede le van súrolódva. Szerintetek azt sisak nélkül túl élte volna a motoros? És még valami: nehogy azt hidd, hogyha jól motorozol, akkor nincs szükséged a motoros ruházatra, mert nem történhet veled semmi. De igen! Az utakon nem csak te vagy, hanem veled utazik a véletlen és sok más sofőr is!

Ha egyébként most tervezel jogsit szerezni, vagy még friss a jogsid, akkor kedvezményesen vásárolhatsz az egyik magyarországi motoros kiegészítőket árusító boltban. Ez szerintem ultrajófejség. A már említett weboldalról tudom ezt is. Én már letöltöttem a kedvezményes füzetecskét és voltam bent a boltban is. Még nem vásároltam semmit, csak elbeszélgettem az egyik eladóval. Mondtam neki, hogy készülök lerakni az A2-es jogsit és mielőtt elkezdek tanulni motorozni szeretném megvásárolni az öltözékemet, mert olyan sulit választottam, ahol nem adnak ruhát. Amit én egyáltalán nem bánok. Az rendben van, hogy idegen motoron tanulok meg vezetni, így legalább még ügyesebb leszek, amikor az enyémet is megszoktam. De az, hogy olyan ruhát hordjak tanulás közben, amikor nagy az esélye annak, hogy megsérülök, ami lehet hogy nem az én méretem, vagy már a sok használattól tönkre ment, azt nem szeretném bevállalni. így vannak vele ennél az iskolánál is. De van ahol kaptok ruhát, és ha úgy gondoljátok, felőlem be is vállalhatjátok, de tudjatok róla, hogyha a jogsi megszerzése után fel akartok ülni a saját motorotokra, arra már így is úgy is meg kell legyen vásárolva a tökéletes felszerelés hozzá.