Nem csak a télit, a nyári gumit is nagyon fontos cserélni

Ha egyetlen tanácsok kellene adnom az embereknek, akkor azt javasolnám, ügyeljünk mindig a biztonságra. Ez lehet, hogy kicsit közhelyesen hangzik, de ha jobban belegondolunk, mégis egy nagyon fontos dolog az életben, amit sokszor elfelejtünk.

Persze-persze, tudom, mi van, ha a fejünkre esik a tégla…

Nem is azt mondom, hogy rettegve kell élni, mert ez egyáltalán nem segít, az viszont igen, ha legalább alap szinten odafigyelünk arra, hogy megtegyünk mindent annak érdekében, hogy ne essen bajunk, vagy ne okozzunk kárt másokban.

Ez a téma úgy jutott eszembe, hogy a napokban összefutottam a piacon egy régi barátommal véletlenül. Nagyon sok cucca volt, ezért megkért, hogy segítsek már neki elvinni a kocsiig, mert egyedül nem bírja. Szívesen segítettem, de mikor odaértem a kocsijához, majdnem elájultam. Az autón olyan kerekek voltak, mint a tükör. Nem hazudok, még egy 1 milliméteres barázda sem volt rajtuk, ráadásul több helyen meg is voltak repedve, ha jól láttam.

Kétségbeesetten kiáltottam rá a barátomra, hogy hát ezt meg hogy gondolja, mikor is ő mosolyogva csak annyit mondott: „jó az még, semmi baja!”

Hát az eszem megáll egy ilyen felelőtlenségen. Ilyenkor, mikor mindenhol, minden tele van akciós nyári gumival, mikor csak úgy ömlik hozzánk az információ és mindenhol csak azt hallani, milyen balesetekhez vezethet egy nem megfelelő minőségű gumiabroncs, miért nem gondolkodik?

És ezzel nem csak magát, de másokat is veszélyeztet!!!

Jól letromfoltam, és megígértettem vele, hogy le fogja cserélni. Már-már kiselőadást tartottam a veszélyekről, amit én is utálok, de muszáj volt valahogy nyomatékosítanom, hogy ez mennyire fontos, és amit csinál mennyire nagyon veszélyes. Persze majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy nem fog abroncsot cserélni, de így az én lelkiismeretem tiszta, és úgy érzem, mindent megtettem azért, hogy megmentsem.

Viszont eldöntöttem, hogy megírom ide ezt a bejegyzést, hátha segítek valakinek vele, és megelőzök egy kisebb nagyobb balesetet azzal, hogy figyelmeztetlek titeket. Ugyan is nem csak a téli guminak van fontos szerepe, hanem a nyárinak is. Ha nem elég mélyek a barázdák, és például vízre futunk, könnyen kicsúszhat alólunk a talaj, és ezt most szó szerint értem. Most, amikor mindenki jön-megy az országban, ki rövidebb, ki hosszabb utakra, de sokan autópályán is, ne legyünk felelőtlenek!

Kérlek, figyeljetek oda, és ha szükséges, ruházzatok be egy új szett nyári gumira! Gondoljatok másokra is, ne csak magatokra, meg a pénztárcátokra. Volt egy olyan szlogen: „vajon mennyit ér egy élet?” Neked megéri kockáztatni? Nekem biztosan nem. Kérlek, ha már jogosítványod van és vezetsz, gondolkodj felelősség teljesen, és felelőtlenségből ne kerülj bajba!