Ajándék

Tulajdonképpen bármilyen problémám is van, és a fodrászomhoz szeretek eljárni tanácsért. Na, nem mintha ő bármiféle szakembere lenne a lelki bajoknak. Csupán az az embertípus, akinek mindenre van egy pár segítő szava. Még akkor is hasznos, amit mond, ha tulajdonképpen a konkrét ötlete nem túl jó. Egyszerűen annyira jó érzés kiadni magadból a gondjaidat, és amiket ő tanácsol utánuk, valamilyen módon megoldást is nyújtanak a búra és bánatra.

A legutóbb például egy teljesen egyszerű dolgon aggódtam nagyon. Közeledett az unokaöcsém születésnapja, és nem tudtam, hogy mit vegyek neki. Én már öreg róka vagyok, nem ismerem a fiatalok igényeit. De a fodrászom azonnal előállt egy ötlettel: átbeszéltük, hogy mit tudok a fiúról, és azonnal meg is volt a megoldás. Az unokaöcsém (aki az unokaöcsém fia, tehát innen a nagy korkülönbség), külföldön él a szüleivel (vagy már félszárnnyal elszállt a fészekből, ha jól tudom). Tehát az első megfontolandó dolog az volt, hogy hazai terméket válasszak. Aztán, abból a kevésből, amit tudtam róla, arra jutottam, hogy egy motoros dzsekit fogok vásárolni neki.

Szóval haza vártam őket, és a szülinapi ünnepségen úgy terveztem, hogy csak a mézes madzagot húzom el a fiú orra előtt, és majd együtt megyek el vele vásárolni. Na de honnan szerzek én magyar motoros ruhákat gyártó céget? Két hetem volt megoldani a rejtélyt, ami végül nagyon könnyen ment. A fodrászom hívott fel, két nappal azután, amikor nála jártam, hogy utána érdeklődött a dolognak a szomszédinál, akiknek van egy motoros rokonuk és megtudta, hogy van egy szuper márka, ami mindenben megfelel a terveinknek: a Sixgear.

Hát, bekapcsoltam a számítógépet és utánuk kerestem. Az oldalukon szépen meg lehetett nézni a kínálatot. Mondjuk, én bármit megveszek a fiúnak, ha mást választ, mint amire én gondolok, hiszen az ő szükségletei vannak prioritásban, de én azért a San Remo nevezetű bőrdzsekit néztem ki, mert az tűnt a legvagányabbnak, laikus szemmel. Mármint, elolvastam azt is, hogy mit írnak a többi dzsekiről és rájöttem, hogy minden alkalomnak és időjárásnak megvan a maga viselete a motoron is, és ezt a fiú is biztos tudja. De a filmekben mindig tökéletes körülmények között mutatják a motorosokat, amihez tökéletesen mutat egy jó kis bőrdzseki.

Azt is megtaláltam könnyen, hogy hol lehet vásárolni ilyen bőrdzsekit: hozzánk legközelebb Kecskeméten. Az pont jó, úgy is terveztünk arra menni. Felírtam magamnak egy cetlire a címet. Láttam az oldalon, hogy online is meg lehet vásárolni a termékeket, de én nem is tudtam, hogy hogyan kell az interneten vásárolni, és amúgy is akartam, hogy a fiú felpróbálja a dzsekit, hogy lássuk, hogy jó-e neki a méret.

Örömmel mondhatom el, hogy jól eltaláltuk a fodrászommal az ajándékötletet. A fiúnak nagyon tetszett az ötlet, habár nehezen tudta kifejezni örömét, mert már alig beszél magyarul. Aztán amikor bementünk a boltba és kértem az elárusított, hogy én egy San Remo bőrdzsekit szeretnék, és a fiú meglátta az elárusító kezében, már láttam is az arcán, hogy teljesen oda van az ajándékáért. Szerencsére az elárusító is a fiú is tudott angolul, úgyhogy megbeszéltek minden fontos tudnivalót és megvettük a kabátot.