Amikor a baráti tanácsok már nem segítenek

Nem véletlenül mondják, hogy a barátok jelentik az embernek a második családjukat. Mindig ott vannak és támogatnak mindenben. Nem csak a jó dolgokban és a vidám pillanatokban vannak mellettünk, hanem a szomorúakban is, amikor segítségre vagy tanácsra van szükségünk. De sajnos elfordulhatnak az életben olyan esetek, nem várt életesemények is, amikor sajnos sem a család, sem a barátok nem tudnak nekünk segíteni.

Nem rég történt meg a baráti társaságunkban sajnos az az eset, amikor nem sikerült megoldani egy barátunk problémáját.  Nehéz volt elképzelni, hogy valaha is lesz olyan gond, amikor nem tudunk segíteni egymásnak. De mi volt ez a probléma? A leszokás az alkoholról. Sajnos az alkoholról való leszokásban a baráti tanácsok, segítségek kevésnek bizonyultak.

Egy, régóta az egyik legjobb barátunk életében történt olyan csalódás, aminek következményeként sajnos az alkoholban kereste a megoldást, vagy csak felejteni akart. Minden nagyon gyorsan történt, hamar észrevettünk mi barátai és a családja is, hogy probléma van és segítségre van szüksége.

Rövid időn belül ő is belátta, hogy ez nem mehet így tovább. Ekkor próbálkoztunk mi barátokként kizökkenteni ebből az egész függőségből. Annyi időt töltöttünk vele amennyit csak tudtunk, közös programokat szerveztünk. Ideig-óráig működött is, voltak jobb és rosszabb időszakok is, de sajnos valahogyan mégis vissza esett. Ezért másfajta megoldást kellett keresnünk, vagyis szakember tanácsát kérni. A családjával közösen találtuk rá erre az Egyesületre, ahol nyugodt és profi körülmények között segítenek a hasonló helyzetben lévő betegeknek.

Márkot először nem volt egyszerű rávenni, hogy vegyen részt az általuk javasolt 28 napos programban, de miután már sokadszorra is visszaesett úgy gondolta megpróbálja. Nagyon félt belevágni, de amint elkezdődött a program és rájött arra, hogy profik veszik körül, illetve olyan emberek, akik hasonló problémákkal küzdenek, hamar feloldódott.

Szintén egy nagyon pozitív dolog volt a program során, hogy hétvégéken a családjának volt lehetősége arra, hogy meglátogassa út, így egyáltalán nem érezte magát egyedül és tudta, hogy a családja, illetve a barátai is teljes mértékben mellette állnak.

Márk azóta már teljesen megváltozott, részt vett a program után még pár utógondozáson is a biztonság kedvéért. Most már egyre jobb kedve van, sokat látjuk nevetni, és még mindig mi, mint második családja igyekszünk a lehető legtöbb időt eltölteni vele.