Tanácsok, ha gázpalackot használsz

Tudtad, hogy nem kell mindig elmenned egy távoli lerakatba és onnan vásárolnod tele gázpalackot? Én sem tudtam sokáig, és mivel annyira ritkák ezek a lerakatok, gondoltam beírom a keresőbe, hogy gázpalack eladó árhogy lássam, hogy hol mennyiért árulják a pébé gázt, amit otthon használok a főzéshez. Ekkor találtam rá egy remek lehetőségre. Nemcsak annál jobb, hogy neked kell eljárnod a palackoddal a lerakatba, ha kifogyott, de még annál is jobb, ami régen volt, de a törvény betiltotta: a zenélő autóknál. Mert az is csak néha jött, és ha előtte kifogyott a gázpalackod, akkor sokáig maradtál gáz nélkül. De így, ezzel az új lehetőséggel a kényelem és a naprakészség is adott. A gazpalackfutar.com oldalról lehet rendelni gázpalackot, amit vagy aznap, vagy másnap ki is szállítanak egy előre megbeszélt időpontban. A hatáskörük Budapestre és 20 kilométeres környezetére érvényes, de gondolom biztosan vannak vidékieknek is alternatívák.

Az oldalon egyébként sok tanácsot és információt is lehet találni. Onnan tudom például, hogy anno a zenélő autókkal az volt a gond, hogy teljesen ellenőrizetlen forrású gázokat szállítottak és árusítottak. így akárkit becsaphattak, vagy még az életét is veszélyeztethették. De most, hogy minden kereskedő pontosan fel kell tüntesse a saját forrásait, máris nagyobb a biztonság a gázpalackok piacán. Például ezen az oldalon is, amiről beszélek, található egy olyan, hogy Biztonsági adatlapok menü, ahol mindegyik gázról meglehet találni minden infót, amit vásárolni lehet náluk (oldott acetilén, argon, CO2, ferroline C18, grisolar, hélium, nitrogén, sűrített oxigén, propán, pébé (porpán-bután) gáz és propángáz). Na persze, a legtöbb olyan gáz, ami különleges munkákhoz szükséges. A mindennapi halandóknak pébé gázra és esetleg héliumra van szüksége, hogy felfújja a gyerekeknek a lufikat.

És ha már az árakra kerestem rá, hadd mondjam el, hogy mennyi pénzért lehet vásárolni erről az oldalról. A pébé gáz kisebb méretben (11.5 kg) 5.300 forintba kerül, a nagy (23 kg) pedig 10.600 forintba (jelen pillanatban). Ezek az árak már tartalmazzák a kiszállítást is, de még így is olcsóbbak, mint egy-egy nagyobb raktár árai. Az, hogy kinek mekkorára van szüksége, az attól függ, természetesen, hogy mire használja. Szerintem főzésre érdemes a nagyobbat vásárolni, hiszen ritkán kell cserélni és sok ideig elegendő a benne lévő gáz. A kisebb inkább munkálatokra felel meg, például forrasztásra, amikor van, hogy hordoznod is kell magaddal a palackot, hiszen munkálatok esetén így az egyszerűbb.