Néha nagyon is jó dolog hallgatni másokra

Sajnos én is az a fajta ember vagyok, aki nagyon szívesen osztogat másoknak tanácsokat, de kapni már tudja ugyanolyan lelkesedéssel azokat. Persze nem minden helyzetben rossz tulajdonság ez, büszke vagyok arra, hogy nem csak hogy önállóan szoktam mindenféle döntést meghozni, hanem vállalni tudom az esetleges negatív, vagy legjobb esetben pozitív következményeket is. Időnként persze muszáj hallgatni másokra, és habár nehezen adom rá a fejem a segítségkérésre, a tapasztalat azt mutatja, hogy ha az ember alaposan megfontolja, hogy milyen tanácsot kitől kérjen, amit aztán maradéktalanul megfogad, annak általában nagyon jó következményei szoktak lenni.

Ugyanígy történt ez, mikor a párommal elhatároztuk, hogy felújítjuk a lakásunk. Én egy nagyon impulzív személyiség vagyok, éppen ezért egyetlen döntést sem hoztam meg egyedül, az elhatározást követően mindent alaposan lekommunikáltunk egymással, féltem ugyanis attól, hogyha csak az én döntéseim fogja tükrözni a felújítás, a végeredmény nagy valószínűséggel túlzottan eklektikus lesz.

Minden teljesen szuperül ment, közösen választottuk ki a tapétákat, a konyha- és szobabútort, még az ágyunkat is lecseréltük, egy nagyobbra és kényelmesebbre, az egész folyamattal nagyon elégedett voltam, kimondottan jól sikerült együttműködni. Egészen addig, míg el nem jutottunk a fürdőszobáig… Rengeteget beszélgettünk róla, mégis valahogy nem tudtuk összeegyeztetni az elképzeléseink. Kábé az egyetlen dolog, amiben konszenzusra sikerült jutni, hogy a fürdőszobát csempe nélkül szeretnénk. Valahogy sem neki, sem nekem nem jön be a fürdőszobai csempe, ámde egy fürdőszoba csempe nélkül annál inkább. Ez azonban édes kevés volt ahhoz, hogy bele tudjunk vágni a felújításba.

Néhány nap agonizálás után végül arra jutottunk, hogy nincs mese, kénytelenek vagyunk segítséget kérni fürdőszobai profiktól.

Amit végül egyáltalán nem bántunk meg! A weboldalon egy szuper kis leírást találtunk arról, hogy milyen dolgokat érdemes számításba venni, ha az ember egy fürdőszobát kíván berendezni. Miután összegeztük az igényeink, ugyanezen a weboldalon kitöltöttük a kis ablakot, ahol gyakorlatilag csak a keresztneved, az e-mail-címed és az elképzeléseid kell bepötyögni, de ebben sem vagy egyedül, hiszen a fentebb már említett segítőkész kis leírás lépésről lépésre végigvezet azon, hogy fürdőszobád tervézésénél milyen sorrendben érdemes haladni, mire kell figyelni. A lista megadott pontjait követve jeleztük, hogy mi a fürdőszobát csempe nélkül szeretnénk, ami ugye az elsődleges szempontunk volt, viszont a lista többi elemét áttekintve arra is rájöttünk, hogy igazából egyáltalán nincs akkora széthúzás közöttünk, mint azt eleinte gondoltuk, csak kicsit rosszul közelítettünk ehhez az egész témához. Miután összegeztük az elképzeléseink, egész egyszerűen csak beküldtük nekik a kis szövegünk, aztán tűkön ültünk, miközben a válaszra vártunk, és rábíztuk magunk a profikra.

Nem is tudom szavakba önteni az örömöm, amit most minden nap érzek, mikor mint egy izgatott kisgyerek, aki végre megkapta karácsonyra az áhított játékot, beléphetek az új, tökéletes fürdőszobánkba. A párommal mindketten nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel, habár hozzám hasonlóan ő is egy karakán, önálló személyiségtípus, ő is úgy gondolja, hogy segítséget kérni egy tök jó ötlet volt.

Közhelyes − de a közhelyek általában okkal válnak azzá−, viszont én mégis azt mondom, hogy a legkövetnivalóbb tanács az életben az, hogy az embernek azt kell jól megtanulnia, hogy mikor nem szabad, és mikor kell segítséget kérnie másoktól, főleg, ha olyan helyzettel áll szemben, amiben idegennek érzi magát. Segítséget kérni és elfogadni egyáltalán nem szégyen, amennyiben az ember nem támaszkodik túlságosan másokra, és nem akarja a döntések felelősségét a környezetére hárítani. Egy fürdőszoba felújítása azonban pont egy olyan szituáció, amiben érdemes profik segítségét kérni!